Zelfhulp

COPD patiënten kunnen zelf stappen ondernemen om zich beter te voelen en de beschadiging aan de longen af te remmen:

De Ademhaling Controleren

De COPD patiënt kan best met de arts of respiratoire therapeut de technieken bespreken om efficiënter te ademen gedurende de dag. Bespreek ook de ademposities en relaxatietechnieken die men kan gebruiken bij kortademigheid.

De Luchtwegen Vrijmaken

Bij COPD heeft slijm de neiging zich samen te klitten in de luchtwegen en kan het dus moeilijk zijn om de luchtwegen vrij te maken. Gecontroleerd hoesten, veel water drinken en het gebruik van een luchtbevochtiger kunnen hierbij helpen.

Regelmatig Oefenen

Het kan moeilijk schijnen om te oefenen wanneer men een moeilijke ademhaling heeft, maar regelmatig oefenen kan de totale kracht en uithouding verbeteren en de respiratoire spieren versterken.

Gezond Eten

Een gezond dieet kan de kracht helpen bewaren. Als de patiënt onder zijn gewicht zit, kan de arts hem voedingssupplementen aanbevelen. Indien men overgewicht heeft kan gewichtsverlies significant helpen bij het ademen, vooral bij momenten van inspanning.

Vermijd roken. In aanvulling van het stoppen met roken, is het belangrijk om plaatsen te vermijden waar anderen roken. ‘Meeroken’ kan bijdragen tot verdere longbeschadiging.

Maagzuur

Constant maagzuur kan de gastro-esophagale reflux ziekte (GERD) aanduiden, een toestand waarin maagzuur of, occasioneel ook gal terugvloeit (reflux) in de slokdarm (oesophagus). Deze constante terugloop van zuur kan COPD verergeren, maar het behandelen van GERD kan hierbij helpen. De patiënt kan best zijn arts raadplegen indien hij regelmatig maagzuur heeft.

Opvolging door de Arts

De patiënt moet zich goed aan het afspraakschema houden, zelfs indien hij zich goed voelt.

Het is enorm belangrijk om de longen trouw te controleren.